Du är här

Boris Grigorjev

Boris Grigorjev drömde om att bli marinofficer när han som barn växte upp i den lilla byn Kurapavo i Ryssland. Som vuxen fick han istället ett oväntat erbjudande om att börja arbeta för Sovjetunionens underrättelsetjänst.

Hans intresse för Skandinavien väcktes tidigt, eftersom fadern i slutet av andra världskriget suttit i ett tyskt koncentrationsläger i Nordnorge. Det föll sig därför naturligt att han läste svenska på KGB:s tolkhögskola, dit han antagits efter sina universitetsstudier, och att han senare hade Skandinavien som sitt huvudsakliga arbetsfält.

Boris Grigorjev var stationerad i Sverige mellan 1977 och 1982, men hans vistelse i Stockholm fick ett abrupt slut. Han hade blivit alldeles för lätt att känna igen, framför allt efter att ha varit utsänd till Karlskrona i samband med grundstötningen av den sovjetiska ubåten U-137.
Han avslutade sin karriär som överste inom Rysslands underrättelsetjänst 1996. Därefter blev Boris författare på heltid och har skrivit en mängd spionromaner, varav Med Säpo i hälarna har givits ut på svenska. Han har även skrivit ett flertal biografier om svenska kungar, ett av Boris absoluta favoritämnen. Tillsammans med Tore Forsberg, före detta chef för Säpos kontraspionagerotel, skrev Boris den uppmärksammade boken Spioner emellan (2006). Han var 2008 en av Sveriges Radios värdar för programmet Sommar i P1.